Ergonomisen kotitoimiston perustaminen

Siinä missä etätöiden tekeminen on mukavaa vaihtelua arkeen, niin tuo se mukanaan omat haasteensa. Olemme omaksuneet kodin lähinnä vapaa-ajan viettoon. Sisustus, huonekalut ja järjestys on muokkautunut itselle sopivaksi kokonaisuudeksi.

Alkuun töitä pyritään tekemään milloin sohvalla löhöten läppäri sylissä, milloin keittiön pöydän ääressä istuskellen. Ajan myötä tämä tuo mukanaan kipuja vähän joka puolelle kroppaa ja ajatus hieman järkevämmästä työympäristöstä käy mielessä. 

Mitä sitten tulisi ottaa huomioon, että kotitoimistosta saataisiin mahdollisimman ergonominen?

Näin aloitat kotitoimiston luomisen

Niissä tapauksissa, kun kotoa käsin tehdään töitä päivittäin ja tietokoneen äärellä istutaan useita tunteja päivässä, on äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomiota miten ja missä töitä tehdään. 

Pidemmän päälle huonossa asennosta istuminen rasittaa valtavasti kroppaa. Kotoa ei ole välttämättä mahdollista varata työntekoon erillistä huonetta, jolloin sen voi rajata omaksi alueeksi vaikka matolla.

Markkinoilta löytyy nykyään samaan aikaan ergonomiseen työskentelyyn sopivia kalusteita ja ne sopivat monen tyyliseen sisustukseen. Ensimmäisenä huomiota kannattaa kiinnittää työpöytään ja -tuoliin. Niiden avulla pystytään tukemaan parhaiten oikeaa työasentoa. 

Työpöydän ja -tuolin valinta

Ihanteellinen tilanne olisi se, kun tietokoneella työskennellään vuorotellen istuen ja seisten. Jatkuva asennon vaihtelu vähentää kipuja sekä vireystila saadaan pysymään hyvänä. Tämä on mahdollista silloin, kun työpöydästä löytyy korkeudensäätö mahdollisuus.

Ennen pöydän valintaa kannattaa valita kuitenkin työtuoli. Kropalle paras työasento saadaan silloin, kun jalat yltävät tasaisesti lattialle ja polvet ovat 90 asteen kulmassa. Yleensä työtuolit ovat liian korkeita, jolloin oikeaa asentoa voi tukea laittamalla jalkojen alle vaikka kirjapinon.

Tuolissa on hyvä olla myös selkätuki, joka on noin 5-10 asteen kulmassa eteenpäin. Näin lannerankaan saadaan riittävän hyvä tuki työskentelyn ajaksi. 

Itselle sopivan tuntuisen ja oikein asentoa tukevan työtuolin löytämisen jälkeen on kaveriksi helpompi löytää oikean korkuinen työpöytä. Niiden korkeus vaihtelee yleensä noin 65-75 sentin välillä. 

Ergonomisen työasennon tukeminen

Työpöydän ja -tuolin ympärille on helppo lähteä sisustamaan ja luomaan itselle sopivaa työympäristöä. Erittäin tärkeää on työpäivän aikana ottaa välillä pieni tauko ja ajatella aivan muita asioita. Tauon aikana ehkä viihdyt kolikkopelien parissa

Kotitoimistolle palatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös seuraaviin asioihin:

  • Asettamalla tietokoneen näytön oikealle etäisyydelle säästyt niin silmä- kuin hartiakivuilta. Ruudun on hyvä olla noin käsivarren mitan päässä itsestä ja ruudun yläreunan on hyvä olla silmien korkeudella. Aavistuksen alaspäin suunnattu katse muun muassa kuivattaa vähemmän silmiä. 
  • Työpöydällä olisi hyvä olla tilaa sen verran, että ranne ja käsivarsi saadaan lepäämään sen pinnalle. Käyttämällä rannetukea saadaan ranne suoraan asentoon, joka auttaa pitämään yläkehon rennompana.
  • Panosta hyvään valaistukseen kotitoimistolla. Tällä on suuri vaikutus niin työtehoon kuin omaan hyvinvointiin.

Viihtyisyyttä ja ergonomiaa

Kotitoimiston perustamiseen kannattaa käyttää aikaa ja muokata se itselle mieleiseksi. Kalusteet tulee valita huolella tai ainakin muokata niin, että ne tukevat parhaalla mahdollisella tavalla työasentoa. Näin työnteosta tulee viihtyisää ja huomattavasti kivuttomampaa.